Het EFQM-model staat nadrukkelijk in de Europese cq Rijnlandse traditie. Wij zien dat terug in de benaming van de resultaatgebieden: ‘waardering door de klant en leverancier’, ‘waardering door de medewerkers’, ‘waardering door de financiële stakeholders’ (aandeelhouder, belastingbetaler of subsidieverstrekker: afhankelijk van de aard van de organisatie), en bovendien de ‘waardering door de maatschappij’ als geheel. Met name de introductie van dit laatste veld was innovatief als criterium om de kwaliteit van organisaties te beoordelen.
De makers van het model stelden dat er vele wegen mogelijk zijn om business excellence – een uitmuntende bedrijfsvoering – te realiseren. Het EFQM-model is dan ook niet bedoeld als een normatief model: het biedt geen blauwdruk en schrijft niet voor hoe een bedrijf geleid en beheerd zou moeten worden.
Toepassing
Aan de hand van de managementcriteria – een overzicht van de belangrijkste vragen – kunnen auditors of de organisatie zelf, aan de hand van een zelf-evaluatie, een zo onafhankelijk mogelijk beeld van de organisatie krijgen. Zo kunnen verbeterpunten worden geïdentificeerd, zodat de inrichting en de processen beter gestructureerd kunnen worden. Het model verschaft inzicht in de wat-vraag, zonder daarbij aan te geven hoe dat het beste kan worden uitgevoerd.
Beperkingen van het EFQM-Model
Ieder model is per definitie beperkt, maar een aantal aspecten en ontwikkelingen rondom het Business Excellence Model baarden zorgen, zoals onder meer verwoord door Van Marrewijk in de Journal of Business Ethics (2004).
In het kort:
- Het Business Excellence Framework is – net als 7S – ééndimensionaal, en niet contextspecifiek (contingentie)
- Rigiditeit van het achterliggend gedachtegoed: ooit een innovatie, maar daarna bewoog het niet of nauwelijks met de veranderende omstandigheden mee (zie EFQM 2.0)
- Lead assessors van EFQM bemerkten dat bepaalde aspecten van excellentie niet door het model konden worden gehonoreerd.
- In de praktijk werd het model wel degelijk als een normatief model gehanteerd, zelfs als besturingsmodel. Daar is het niet voor bedoeld en zeker niet voor geschikt.